Rahsia Menjana Duit Melalui AirBnB.

Vacation image.jpg

    Assalamualaikum, apa khabar pembaca sekalian. Harap-harap semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya, insya-Allah. Topik yang saya pilih hari ini adalah rentetan daripada kegusaran ramai pihak terhadap pasaran hartanah yang kian tepu. Kalau kita lihat sekarang ni terlalu banyak projek perumahan yang dilancarkan pemaju. Ini dalam jangka panjang boleh membawa kepada masalah ‘oversupply’. Saya juga agak risau dengan fenomena yang baru ni. Maklumlah, saya juga ada membeli projek kondominium yang masih lagi dalam underconstruction. So, saya ada buat research sikit bagaimana nak atasi masalah ni. Alhamdulillah, saya ada terbaca dalam majalah iproperty tentang AirBnB.

   Berdasarkan bacaan saya, AirBnB ni rupanya telah menjadi satu evolusi dalam dunia pasaran hartanah. Dengan capaian pengguna sehingga mencapai angka jutaan,  AirBnB telah mencetuskan satu fenomena baru dalam industri hartanah seluruh dunia.

      Masyarakat  sudah maklum yang pasaran hartanah di Malaysia sudah memasuki bekalan yang berlebihan (oversupply). Justeru itu, agak sukar pelabur hartanah untuk menyewakan kediaman mereka dengan harga yang tinggi. Dengan adanya AirBnB, hartanah dapat disewakan dengan mudah dan dengan kadar sewaan yang menarik melalui capaian jutaan listing. Keuntungan ini dapat diperolehi melalui kaedah sewaan percutian (vacation rentals).

  • 2015 – 25.7 juta pelancong tiba di Malaysia. Ini bersamaan dengan 70,000 pelancong tiba setiap hari. Jika dilihat kepada kadar kumulatif perkembangan sederhana (CAGR- cumulative average growth rate) bagi sektor pelancongan antara tahun 2005 hingga 2015 ialah 6%. Jika CAGR ini berterusan, Malaysia akan menerima 35 juta pelancong pada 2020  (majalah iproperty.com).

     Apa lagi yang ditunggu. Jom kita usha mana-mana hartanah yang mempunyai nilai pelancongan untuk dijadikan vacation rental. Kawan-kawan pelabur yang telah pun menjadikan AirBnB sebagai lubuk wang, bolehlah berkongsi pengalaman di ruangan komen ye.

 

Advertisement

2 thoughts on “Rahsia Menjana Duit Melalui AirBnB.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s