Menang hartanah lelong!! Berbaloikah.

auction_property_finance_bridging_01

Assalamualikum, bertemu kita dalam artikel pada kali ini, iaitu lelong. Saya rasa pasti ramai di luar sana yang teruja apabila mendengar perkataan lelong. Lelong yang saya ingin berkongsi pada kali ini ialah lelongan hartanah. Memang seronok jika menang hartanah lelong ni, apatah lagi jika unit itu memang dah lama menjadi dambaan hati. Namun, adakah  hartanah itu betul-betul berbaloi untuk dimenangi? Cuba tengok kes sebenar di bawah yang pasti membuka mata anda tentang realiti hartanah lelong.

  • Rumah teres 2 tingkat berjaya dimenangi Daniel dan Jojo dengan harga           RM290 000. Nilai pasaran ialah RM230 000. Kemudian, sewaktu pembersihan rumah, 2 orang lelaki datang untuk mengambil semula kabinet dapur yang bernilai RM15 000. Dipendekkan cerita, setelah laporan polis dan ugutan yang diterima Daniel dan Jojo akhirnya membayar kabinet dapur  dengan harga RM8k.
  •  Pemenang unit apartmen di Mount Kiara, Kuala Lumpur terkejut apabila terdapat potongan-potongan bahagian badan manusia dalam peti sejuk. Dia mengalami trauma dan akhirnya terpaksa menjual semula apartmen tersebut.

Kes-kes tersebut diambil dari buku ‘Property Jewels Under The Hammer’ oleh Renesial Leong. Apa pun, sebelum bid untuk hartanah lelong sesorang itu perlulah membuat penyiasatan terhadap hartanah tersebut. Bukan apa takut nanti banyak pula masalah yang timbul di kemudian hari.

Yang penting jangan mudah mengaku kalah. Teruskan bid untuk hartanah lelong kerana kalau kena caranya, hartanah lelong memang sangat menguntungkan.

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s