Assalamualaikum, masih ingat lagi tak kondominium under-construction yang saya beli di Shah Alam 2? Progressnya sudah naik sampai tingkat 6. Kondominium ni ada 15 tingkat kesemuanya. Dalam artikel yang lepas juga saya ada menulis tentang potensi Airbnb. Airbnb ni lebih menekankan kepada konsep short term rental. Ianya boleh dikatakan hampir serupa dengan bisnes homestay, cuma faedah yang ada apabila kita mendaftar dengan Airbnb lebih menarik.
Ciri menarik paling utamanya ialah ianya beroperasi secara online dimana ‘host’ atau pemilik rumah menyenaraikan listingnya , manakala ‘guest’ atau orang ramai dapat menempahnya secara atas talian.
Ciri yang lainnya ialah elemen keselamatan di mana terdapat polisi jaminan kepada ‘host’. Barang-barang yang hilang atau rosak akan diberi ganti rugi oleh pihak Airbnb. Hal ini dapat dilakukan kerana ‘guest’ yang telah mendaftar dengan Airbnb telah authorise kad kreditnya dengan Airbnb.
Sebenarnya banyak lagi faedah dan ciri-ciri menarik yang terdapat dalam Airbnb. Insya-Allah akan saya kongsikan dalam artikel yang akan datang.
Sebelum balik dari Puncak Alam, sempat juga anak-anak saya main belon di galeri Shah Alam 2 sempena majlis Hari Raya.