Bagaimana meningkatkan nilai sewaan unit.

gallery-living-room-2

Assalamualikum, baru-baru ini saya ada terbaca artikel tentang pasaran hartanah di Malaysia yang berada dalam fasa ‘soft market’. Penawaran yang berlebihan berbanding permintaan menyebabkan harga sewaan rumah juga menurun/statik.

Justeru, bagaimanakah cara untuk meningkatkan nilai sewaan. Sebenarnya formula meningkatkan nilai sewaan bukanlah mustahil asalkan kita tahu bagaimana cara untuk melakukannya.

  1. Lengkapkan unit anda partial/fully furnish.

– Kaedah ini sebenarnya memudahkan penyewa untuk terus masuk dan mendiami rumah tersebut. Mereka hanya perlu bawa beg pakaian dan segala-galanya sudah tersedia untuk mereka meneruskan kehidupan di rumah baru.

2. Sewaan per-head

– Kaedah ini amat sesuai kepada pelajar/pekerja bujang. Pemilik hanya perlu menambahkan ruang bilik dengan membuat ‘partition’. Dengan adanya ruang tambahan ini dapat menambahkan bilangan penyewa dan seterusnya meningkatkan nilai sewaan.

3. Short term rental.

– Target penyewa ialah pelajar atau mereka yang mempunyai sesuatu urusan di tempat       tersebut untuk jangka masa yang singkat. Kaedah ini sesuai jika unit berkenaan                 berada berdekatan dengan institusi pengajian tinggi, hospital dan unit-unit komersial yang lain.

Semoga perkongsian pada kali ini dapat menjadikan nilai hartanah anda positif cashflow. Sememangnya inilah yang menjadi impian setiap pelabur hartanah. Selamat mencuba.

 

Advertisement

2 thoughts on “Bagaimana meningkatkan nilai sewaan unit.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s