Era Baru ‘Master-planned Community’/ Komuniti Induk Terancang.

image1_new_1_1

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pernahkah pembaca terfikir apakah bentuk kediaman yang akan muncul pada 5, 10 dan 15 tahun akan datang? Saya pun ada terfikir tentang perkara tersebut sehinggalah saya terbaca satu artikel dalam iproperty.com bertajuk ‘Developing Next Generation Master-Planned Communities’.

Fuh! Kalau baca perancangan diaorangni memang canggih, sampai saya rasa sangat teruja dengan pembangunan tersebut. Ok, mari kita layan antara elemen-elemen penting dalam ‘master-planned community’.

1. Aplikasi teknologi.

–   Bandar Pintar yang mempunyai kecerdasan buatan / artificial intelligences (AI), seperti kemampuan robot yang dapat berperilaku seperti manusia.

2. Mempunyai laluan berbasikal @ pejalan kaki / pedestrian friendly.

– Konsep ini menjadi identiti yang banyak ditawarkan oleh pemaju-pemaju yang gah sekarang seperti pemaju Sime Darby yang membangunkan ‘City of Elmina’ di Selangor.

3. Penglibatan penduduk.

–  Situasi yang biasa berlaku ialah apabila kediaman telah siap, maka kunci akan diserahkan kepada pemilik. Namun, tidak pula bagi pemaju yang membangunkan ‘master-planned community’. Mereka akan memberikan peluang kepada pemilik untuk menambahkan duit poket masing-masing. Inilah yang dinamakan sebagai ‘affordable living’ / kehidupan yang mampu untuk dimiliki.

– Sebagai contoh, di Dubai, terdapat pemaju yang membangunkan ‘Sustainable City’. Bagi setiap unit yang terjual pemaju akan memberikan sebahagian kedai runcit/retail yang tidak terjual kepada penduduk. Ini bermakna pemilik rumah menjadi pemilik bersama/ co-owning dengan pemaju. Ini dapat meningkatkan taraf hidup penduduk di dalam komuniti tersebut.

– Selain itu, pemaju di Dubai juga memperuntukkan solar-panel di bumbung setiap rumah dan kawasan letak kereta. Tenaga elektrik yang lebih akan terjana. Hal ini dapat menjimatkan tenaga elektrik. Tenaga elektrik yang lebih membawa kepada idea pertanian urban/ urban farming. Di Dubai, tenaga elektrik yang lebih ini telah digunakan untuk mengawal suhu di dalam rumah hijau. Olek kerana projek ini merupakan projek komuniti, pemilik memainkan peranan untuk menjadikan ladang itu hidup/ maju. Apabila mereka bekerjasama, terdapat perasaan pemunyaan kerana mereka menjaga kemaslahatan seluruh komuniti.

Tentu seronokkan dapat mendiami kawasan kediaman yang mempunyai elemen-elemen di atas. Apa kata kita survey pemaju mana  yang melaksanakan konsep ‘master-planned community’ di Malaysia dan jom kita melabur di dalam projek tersebut. Master-planned community living merupakan trend yang di cari pada masa akan datang.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s