Bagaimana beli rumah tanpa modal. Psss… Dapat wang lebih lagi.

Hartanah Emas Malaysia (2) (1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pembelian rumah merupakan pembelian termahal dalam hidup seseorang. RM100 ribu, RM200 ribu, RM300 ribu dan seterusnya bukan nilai yang kecil kawan. Justeru, anda perlu seboleh-bolehnya meminimumkan kos dalam pembelian rumah, tak kiralah untuk duduk sendiri ataupun sebagai pelaburan.

Salah satu caranya ialah dengan membeli rumah tanpa modal. Wah! Betul ke? Tidakke bank memerlukan 10% daripada harga belian bagi membuktikan yang anda ada duit dan mampu untuk membayar ansuran bulanan. Betul, ada caranya. Malahan, anda dapat duit lebih lagi. Begini caranya. Apa yang anda perlu lakukan ialah dengan mencari penjual yang terdesak, di mana anda dapat membeli hartanah di bawah nilai pasaran. Sebagai contoh, nilai pasaran hartanah ialah RM150,000, tetapi harga beliannya sebanyak RM100,000. Dalam perjanjian S & P akan mengatakan harga beliannya sebanyak RM150,000. Pihak bank akan memberi pembeli pinjaman sebanyak RM140,000. Jumlah wang RM100,000 dibayar kepada penjual dan Rm40,000 disimpan oleh pembeli.

Ada yang tanya, sahke jual-beli macam tu? Sah je. Semasa saya menulisni pun ada beribu-ribu transaksi begini yang berlaku, dan ianya dilakukan secara sah di pejabat peguam. Apa lagi kawan. Jom usha mana hartanah di bawah harga pasaran dan jom invest.

Advertisement

1 thought on “Bagaimana beli rumah tanpa modal. Psss… Dapat wang lebih lagi.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s