Kondo dah siap, nak flip ke tak?

20171211_165637.jpg

Assalamualaikum dan salam sejahtera, masih ingat lagi kondo Danau Perintis yang saya beli tempoh hari? Sejujurnya, saya masih lagi terfikir apa saya nak buat bila kondo tu dah siap pada 2019 nanti.

So, hari ini saya nak berkongsi dengan pembaca senario jika saya flip kondo tu. Sudah terang lagi bersuluh kalau kita flip rumah/kondo dalam masa 5 tahun, cukai keuntungan hartanah (RPGT) akan dikenakan ke atas jumlah keuntungan hasil jualan hartanah tersebut. Dalam 3 tahun; 30%, tahun ke-4 ;20% dan tahun ke-5; 15%. Tahun ke-6 keatas barulah RPGT tidak dikenakan. Tetapi, apa kata jika kita untung RM50 ribu hingga RM100 ribu, maka RPGT yang dikenakan bukanlah banyak sangat. So, saya akan lihat berapakah nilai bersih yang dapat diperolehi hasil daripada jualan itu nanti. Kalau untung juga, flip jelah kan?  Tapi, saya juga akan lihat keadaan ekonomi semasa. Jika harga hartanah dijangka ‘stagnate’, maka saya juga akan flip dan meletakkan duit tersebut di tempat lain.

Cara lain ialah dengan mengira siap-siap berapakah jumlah RPGT yang perlu dibayar dan terus meletakkan dalam jumlah harga hartanah yang ingin dijual. Tapi, perlu diingat harga yang mahal kurang menarik minat pembeli.

Cara yang famous ialah dengan menggunakan pengecualian CKHT sekali seumur hidup yang diberikan kepada setiap individu.

Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kita semua. Jika ada idea dan komen bolehlah berkongsi di ruangan komen ye.

Advertisement

2 thoughts on “Kondo dah siap, nak flip ke tak?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s