Strategi melabur dalam pasaran hartanah tahun 2018.

Bo Kaap Township in Cape Town

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Perbincangan sama-ada hartanah patut dibeli sekarang atau tunggu dahulu masih lagi menjadi bualan hangat para pelabur mahupun mereka yang ingin memiliki kediaman sendiri.

Tahun 2017 juga menyaksikan banyak lagi unit pemaju yang belum dapat dijual dan pemilik yang menghadapi kesukaran untuk menjual unit masing-masing.

Umum mengetahui yang rumah merupakan keperluan asasi manusia. Memiliki rumah menjadi matlamat seterusnya yang dikejar setelah keluarga berjaya dibina. Namun, dek kerana harga rumah yang terlalu mahal menyebabkan impian memiliki rumah tidak dapat direalisasikan.

Justeru itu, apa kata beli sahaja rumah di kawasan pinggir bandar yang masih dalam kemampuan ataupun menyewa dahulu. Hal ini kerana dijangkakan pasaran hartanah mengalami kemeruduman seperti kadar pengangguran yang tinggi, kenaikan ketara dalam pinjaman tidak berbayar (NLP) atau kenaikan sebahagian hartanah yang dirampas untuk dilelong.

Bagi pelabur hartanah pula, ini merupakan good news. Seperti yang kita bincangkan tadi semua orang perlukan rumah sebagai tempat berlindung. Kalau mereka tak beli, maka mereka akan menyewa. Jadi, akan berlaku kenaikan permintaan hartanah dari segi sewaan. Cuma anda sebagai pelabur perlulah memastikan yang sewaan itu nanti mampu memberikan positif cashflow untuk anda.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s