Tips untuk mencapai kebebasan kewangan, bersara awal dan melakukan apa yang anda suka.

financial freedom.jpg

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sebelum coretan ini menjadi agak panjang lebar, mahu saya mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan kepada semua warga Malaysia; Happy Independence Day !

Bercakap mengenai kemerdekaan, saya rasa ramai di kalangan kita yang begitu teringin untuk mencapai kebebasan kewangan, bersara awal daripada pekerjaan di mana anda tidak perlu lagi bersiap siaga sedari awal pagi ke pejabat, menempuh jem yang teruk di jalan raya, dan berada di pejabat berjam-jam lamanya hanya untuk mengkayakan orang lain. Tetapi anda buntu. Bagaimana untuk melakukannya ? Well, saya ada berita baik untuk anda. Terdapat satu teknik yang boleh membawa anda ke gerbang persaraan awal; iaitu teknik FIRE  (Achieving Financial Independence Early). Teknik ini banyak dilakukan di negara Barat contohnya Amerika. Jika anda tergolong di kalangan mereka yang berjiwa kental, anda boleh aplikasikan teknik ini dengan mudah.

  1. Simpan sekurang-kurangnya 50% daripada pendapatan anda.

image saving

Anda seharusnya membuat simpanan sekurang-kurangnya 50% daripada pendapatan bulanan anda. Contohnya, jika pendapatan bersih anda RM4,000 sebulan, maka anda perlu menyimpan RM2,000 di dalam bank, dan RM2,000 lagi untuk perbelanjaan seharian anda.

2. Menjalani gaya hidup yang sederhana / berjimat-cermat.

frugal living

Di sini, ada yang fokus kepada mengurangkan perbelanjaan, dan ada pula yang mengambil kerja tambahan (side hustles) untuk mendapatkan pendapatan tambahan.

3. Target untuk membuat apa yang anda suka setelah mencapai kebebasan                        kewangan.

ski time

Pengikut FIRE akan melakukan perkara yang mereka suka setelah mencapai kebebasan kewangan, contohnya menulis dan membuat persembahan. Mereka tidak kisah sangat dengan pendapatan yang diperolehi hasil daripada kerja yang mereka suka tersebut kerana simpanan mereka sudah mencukupi untuk menampung perbelanjaan harian mereka.

Oh, ye, mereka yang kerap melakukan teknik FIRE ini biasanya seorang yang berdikari, mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi, berdaya saing, sentiasa kehadapan dan berdisiplin. Jika anda ingin tahu lebih lanjut berkenaan teknik FIRE ini, boleh lah rujuk blog ‘Millenial Money Blog’ yang terkenal dengan DIY projek seperti menanam sayur-sayuran, renovasi rumah, membuat perabot sendiri, bersenam, membaca dan mengambil penyelidikan untuk pelbagai projek.

Pada hemat saya, dengan menjadi pengikut teknik FIRE ini anda akan berkembang menjadi individu yang lebih berketrampilan dan siapa tahu dengan melakukan apa yang anda suka, anda dapat menjadi usahawan yang menjana jutaan duit ke dalam akaun bank anda. Apa pun, pengikut FIRE lebih mendapat kepuasan di dalam hidup mereka, pada pandangan anda pula bagaimana ?

Advertisement

2 thoughts on “Tips untuk mencapai kebebasan kewangan, bersara awal dan melakukan apa yang anda suka.”

  1. woww nombor 1 tu memang susah nak buat. lagi lagi bila keperluan semasa mendesak kita untuk berbelanja kan. bukan taknak simpan, tapi yelah kena tolong parents juga kan. moga kita semua diperluaskan rezeki aamiin

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s