Best sangat ke IKEA ni?

ikea.jpg

Assalamualaikum dan salam sejahtera. IKEA… Siapa yang tak pernah pergi IKEA sila angkat tangan. Ida rasa hampir semua dah pergikan. Kalau pembaca nak tahu IKEA ni berasal dari negara Sweden. Barangan perabot dan kelengkapan rumahnya sangat trendy dengan harga mampu milik. Pembeli boleh ‘mix and match’ barang-barang yang ada di sana untuk disesuaikan dengan citarasa masing-masing.

Selain itu, disediakan juga tips dan tutorial cara-cara menghias rumah dengan menarik dan praktikal. IKEA yang Ida pergi baru-baru ini ialah di Mutiara Damansara, Petaling Jaya. Ianya merupakan cawangan pertama yang terdapat di Klang, selain Cheras. Ok lah, sampai sahaja di sini, perkara pertama yang Ida dan anak buat ialah makan. Iyelah,  dari Bandar Puteri, Klang ke Mutiara Damansara  boleh dikatakan agak jauh, dan bila sampai sahaja perut mula memainkan lagu keroncong. Kami ke Cafe IKEA yang terdapat di tingkat pertama. Ida pilih makanan yang agak simple sebab kami berdua je, dan yang pasti ada meatball dan kentang putar berserta mushroom soup yang marvellous.

makan di ikea.jpg

meatball ikea.jpg

Bila dah rasa bertenaga sikit, kami ke kawasan ruang pameran barangan perabot dan kelengkapan di tingkat yang sama. Ida ambil gambar yang berkenan di hati sahaja, maklumlah banyak sangat ruang/bilik pameran yang cantik-cantik. Nanti tak larat pula pembaca nak tengokkan.

cermin glamour.jpg

Lampu-lampu disekeliling cermin tu sebenarnya macam sportlight yang berfungsi untuk menyerlahkan solekan semasa mereka sedang bersolek atau berdandan di hadapan cermin tersebut. Wow, macam artis pula.

Kemudian, kami meninjau-ninjau ruang pameran bilik tidur kanak-kanak lelaki dan perempuan. Bagi Ida, pemilihan perabot dan susun aturnya sangat kreatif dan mampu merangsang daya kreativiti anak-anak.

bilik tidur girl.jpg

bilik tidur boy.jpg

bilik tidur remaja.jpg

Gambar di atas pula idea bilik tidur remaja atau mereka yang masih bujang trang-trang. Kemas dan menarikkan.

idea balkoni.jpg

Mereka yang mempunyai ruang sempit di luar rumah atau balkoni di kebanyakan kondominium atau apartmen, bolehlah menghias ruang tersebut dengan meja dan kerusi serta rak yang mempamerkan pasu-pasu bunga pelbagai jenis. Sweet and simple.

idea ruang kerja.jpg

Ini pula idea ruang kerja yang sangat praktikal. Semua benda boleh dicapai dari satu tempat je. Sangat menjimatkan masa.

tempat rehat.jpg

Ini pula ruang rehat atau tempat menunggu berhadapan dengan pintu utama IKEA. Sangat sesuai untuk mereka melepaskan penat setelah berjalan-jalan di dalam bangunan IKEA yang luas dan setelah shopping sakan.

kaunter pendaftaran.jpg

Kalau anda tak nak bawa anak yang masih kecil shopping sama, iyelah yang kuat meragam tubisa merosakkan mood shopping kan, bolehlah letak askar-askar tu di tempat permainan kanak-kanak. Anda boleh mendaftar dulu di sini. Tapi, pastikan anak-anak anda berada dalam ketinggian yang tertentu.

kriteria.jpg

Ini pula gambar permainan yang ada dalam play hall kanak-kanak tersebut.

play hall.jpg

play hall 3.jpg

sofa library.jpg

So, apa kata ke IKEA. Banyak pilihan perabot yang menarik hati di sini. Selain makanannya yang best, anda juga boleh mendapat inspirasi bagaimana untuk menhias rumah anda agar lebih trendy dan sophisticated.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s