Ada apa di Family Mart, Seksyen 7, Shah Alam.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Cuti sekolah ke-2 teringin nak beli baju baru. Bukan apa, lama sangat dah tak beli baju baru.  So, Ida dan anak-anak decide beli baju di Seksyen 7, Shah Alam. Sebenarnya kami dah agak lewat turun dari rumah. Apabila sampai saja , kami makan tengah hari dulu dan solat di Masjid Kristal Height. 

Kami masuk ke butik pakaian pertama yang kami lihat, iaitu Carya Zara. Kebetulan, butik tu ada promosi pakaian yang agak banyak. Test-test pakaian, terpaut hati pada baju kedua yang Ida cuba. Baju ni ada lace sikit. Sesuailah untuk dibuat jalan-jalan atau ke tempat kerja. Harganya RM149. Harga asal, dalam RM200 lebih. 

Sebelum balik, sempat kami posing dekat mural yang banyak terdapat di Laman Seni.

Bila dah nak sampai ke kereta, perut mula berkeroncong. Tiba-tiba, ternampak kedai Family Mart kat sini. Punyalah ramai orang kat dalam. Macam ada sale je. Sebenarnya, inilah first time Ida ke Family Mart. Sebelum ni, cuma baca dalam blog je tentang kesedapan makanan kat sini. Inilah di antara makanan dan minuman yang ada di Family Mart, Seksyen 7, Shah Alam.

Strawberry Sando

Blueberry Sando
Seleksi ayam goreng, sosej dan tofu
Pau atau Dim Sum dalam bahasa Jepun
Chocolate Parfait dan Salad
Tiramisu Parfait dan Salad
Seleksi kopi panas dan sejuk

Ida dan anak pilih set fish dan crab cake dalam sup tomyam je. Saja nak test dulu.

Pergh! Tambah mangkuk kedua beb. Sedap…. Strawberry dan blueberry sandonya pun sedap. Anak Ida yang umur 4 tahun yang cerewet bab makanan pun boleh habiskan tanpa dipaksa-paksa.

Kalau nak makan di sini pun boleh sebab ada disediakan meja dan kerusi. Cuma agak terhad lah.First come, first serve.

Insya-Allah, Ida akan datang semula dengan anak-anak untuk merasai dessert dan snek-sneknya yang lain. Di sini, walaupun makanannya dari Jepun,  tapi ianya telah mendapat pensijilan  halal  oleh JAKIM. So, jomlah ke sini. Anda pasti tersenyum dan repeat order.

Ekuiti penyumbang kekayaan sebenar pelabur hartanah.

Beautiful house.jpeg

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Acapkali kita mendengar pelabur hartanah mengatakan memerah ekuiti daripada rumah. Tahukah anda apa itu ekuiti dan mengapakah ekuiti dikatakan penyumbang kekayaan sebenar pelabur hartanah ?

Baiklah cuba kita lihat di sini; anda mempunyai rumah yang setiap bulan dibayar ansuran gadai-janjinya kepada bank. Setelah sekian lama membayar kepada bank, jumlah pinjaman yang berbaki akan semakin berkurangan. Nilai rumah anda pula akan semakin meningkat kesan daripada pertumbuhan penduduk, kekurangan tanah, kesan inflasi dan peningkatan kemajuan sesuatu tempat. Jumlah beza antara nilai hartanah anda dan pinjaman yang masih berbaki dikenali sebagai ekuiti.

Sebagai contoh, Aina membeli sebuah apartmen sub-sale bernilai RM200,000. Sepuluh tahun kemudian, nilai apartmen yang dibelinya telah meningkat kepada RM400,000. Ini bermakna peningkatan sebanyak 7.2% setahun. Hutang bank kini tinggal sebanyak RM150,000. Aina pun menjual apartmen tersebut. Dapatlah untung bersih RM235,000 setelah tolak kos komisen REN.

Apa yang nak dibuat kepada ekuiti yang dapat diperah hasil daripada penjualan hartanah tersebut ? Dalam kes Aina di atas, ekuiti sebanyak RM235,000. Saya ada tips menarik apa yang boleh dilakukan dengan ekuiti sebanyak itu. Insya-Allah, akan saya kongsikan dalam artikel berikutnya. Sekian, salam mesra dari saya; your friendly investor.

Mudahnya buat kad pengenalan anak di UTC, Shah Alam.

20180906_090102.jpg

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini kami ke UTC, Shah Alam untuk membuat kad pengenalan anak, Nur Aisyah. Perancangannya nak keluar awal, tetapi tak dapat juga sebab maklum sajalah ada sahaja urusan rumhtangga yang perlu diselesaikan. Pukul 11 lebih baru kami bertolak ke UTC, Shah Alam. Fuh! Sampai saja, nampak lautan kereta di tempat parking kereta. 3 kali Ida pusing-pusing cari tempat kosong, last sekali alhamdulillah, dapat juga parking dekat dengan pintu ke lift dan Pejabat Tabung Haji.

Sebelum daftar di kaunter JPN, kami ke tingkat satu untuk makan tengah hari. Banyak pilihan makanan kat sini. Ada makanan lauk campur, makanan ‘special order’ seperti nasi goreng dan kalau anda selera mat salleh, makanan pastry pun ada kat sini. Sebenarnya, ada lagi lot-lot kedai yang kosong. Kalau ada sesiapa yang berhajat nak berniaga kat sini boleh je walk-in tanya berapa harga sewaannya. Bagi Ida lah, kedai-kedai di UTC Shah Alam berpotensi tinggi untuk maju. Hospital Women and Children Specialist Centre yang bertentangan dengan UTC akan siap tak lama lagi. So, kat situ dah ada pasaran untuk doktor, jururawat atau pelanggan hospital di sana.

20181105_121352

20181105_114836.jpg

Menu makan tengah hari kami simple je; nasi dan lauk-pauk dalam RM18.90 dan minuman dalam RM5 lebih.

20181105_115007.jpg

Sebenarnya, UTC Shah Alam ini baru saja dibuka di pertengahan tahun 2018. Sebelum ini ia dikenali sebagai Anggerik Mall di mana pelbagai jenis baju kurung dan busana dijual di sini. Tetapi kini, Anggerik Mall dijenamakan semula sebagai UTC. UTC ni menempatkan banyak agensi-agensi kerajaan seperti JPN, klinik gigi kerajaan, Majlis Belia Malaysia, balai polis dan macam-macam lagilah. Kira one-stop centre gitu.

Selesai je makan kami ke kaunter JPN. Pukul 1.32 tengah hari, nombor giliran kami tiba. Bagi Ida lah, proses pendaftaran IC baru di sini agak cepat. Hulur saja borang, pegawai yang bertugas akan memasukkan data ke dalam komputernya. Anda perlu prepare RM10 ye sebagai bayaran untuk proses borang. Betul-betulkan sikit tudung anak, tang situ juga ambil gambar IC.

20181105_133033.jpg

Actually, keesokannya masyarakat India akan menyambut perayaan Deepavali. Apabila pegawai tu kata IC boleh di ambil di UTC Shah Alam dalam masa 5 hari bekerja, Ida terkejut juga sebab of course lah hari Isnin baru siap kan. Sedangkan  Aisyah perlu hantar dokumen penempatan ke Sekolah Menengah Tingkatan 1 hari Khamis ni. Melihatkan wajah keriut Ida, pegawai tu tersenyum dan cakap boleh je ambil di Plaza Masalam Seksyen 9, Shah Alam. Siap dalam masa 2 jam. Fuh… lega. Boleh juga siap hari ini. So, kami pun bergegaslah ke Plaza Masalam Tingkat 6.

20181105_135058.jpg

Dipendekkan cerita, dalam pukul 2 lebih selesai semua proses dan tara… kad pengenalan baru anak telah selesai. Teruja betul dia dapat kad pengenalan baru. Maklumlah, orang dah nak melangkah ke alam remaja lah katakan. Sebenarnya Plaza Masalam ni bersambung dengan shopping mall. Selesai saja urusan kami di JPN, kami pun window-shopping lah di sana sambil beli barang dapur di Giant yang ada kat dalam Plaza Masalam.

20181105_141510.jpg

So, kepada sesiapa yang nak buat IC baru di UTC Shah Alam, Ida nasihatkan pergi awal-awal sebab tempat parkingnya agak terhad. Macam Ida, 3 kali pusing baru dapat tempat parking; itu pun kira nasib baik. Tetapi urusan di sini memang smooth sebab kawasannya yang tidak terlalu luas memudahkan kita ke mana-mana dengan cepat dan selesa. UTC, Shah Alam, my favourite one-stop-centre.