Tempat menarik yang dikelilingi alam menghijau di Shah Alam- Taman Botani, Shah Alam.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sebenarnya dah lama Ida dan anak-anak nak repeat pergi beriadah di Taman Botani, Shah Alam.  Alhamdulillah, baru-baru ini dapat juga kami meluangkan masa sekejap di sana. Untuk masuk ke sana, RM3 dikenakan kepada orang dewasa dan RM1 untuk kanak-kanak.

Sesampainya kami di sana, terdapat kaunter pendaftaran untuk menyertai aktiviti Skytrex. Rasa teruja juga untuk menyertai aktiviti lasak macam ni. So, Ida cubalah tanya berapa harga tiketnya. Frust juga apabila adik tu cakap aktiviti Skytrex dah fully booked.

Kaunter pendaftaran untuk aktiviti Skytrex

Rupanya nak sertai aktiviti Skytrex perlu purchase tickets online. 

Selain itu, terdapat beberapa lagi aktiviti yang lain seperti Educational rainforest walk, jungle trekking, birds watching dan explorace with nature and heritage. Jika anda berjiwa lasak, tentu anda suka menunggang ATV pusing-pusing di sekitar Taman Botani Shah Alam yang luas dan kaya dengan alam semulajadinya yang menghijau.

Pengunjung menaiki skuter elektrik.

Biasanya di sini mereka akan sewa basikal dan ronda-ronda keliling Taman Botani sambil menghirup udara yang segar. Ida nasihatkan anda beli sebotol air mineral siap-siap sebagai bekalan semasa menunggang basikal. Ini kerana apabila anda penat berkayuh basikal, anda boleh lepak sekejap di hentian-hentian atau wakaf yang ada di sekitar sini sambil minum bekalan air yang telah pun dibawa. 

Bayaran RM15 untuk basikal X-treme.
Bayaran RM20 untuk basikal Keysto.

Hajat di hati, Ida dan anak-anak nak berbasikal je ke Taman Haiwan, tapi oleh kerana kami sampai agak lewat ke Taman Botani, maka kami pun menaiki bas ke sana. Perkidmatan bas di sini free je tau. 

Di antara pemandangan yang menghijau dan unik yang sempat dirakamkan.

Wakaf Melayu.
Wakaf Cina.
Wakaf India.
Rumah Orang Asli Temuan di Selangor.

Sekejap saja kami naik bas, kami pun sampai ke Taman Haiwan. Sempat juga kami melihat beberapa jenis haiwan yang dikategorikan sebagai haiwan petting dan ternakan.

Nuri berjambul.
Burung Ketitir.
Itik Serati.

Kemudian anak-anak berlari ke arah kandang rusa. Rupanya di sini anda boleh beri makan kepada rusa-rusa yang jinak. Tentang makanan, anda jangan risau. Di sini juga anda boleh beli makanan rusa dengan harga RM1 untuk seikat daun panjang.

Kalau anda teringin naik kuda, di sini juga ada disediakan perkhidmatan menunggang kuda dengan kadar bayaran RM10 sekali pusing atau RM20, 2 kali pusing.

Sebagai warga kota, sudah tentu pengalaman berada di sawah bendang adalah satu perkara yang jarang-jarang berlaku. Di sini juga anda berpeluang membawa anak-anak menikmati kehijauan sawah bendang.

Bila dah petang, perut mula berkeroncong. Kami singgah sebentar di restoren Seksyen 7, Shah Alam untuk menikmati makan petang. Ida cadangkan anda makan keropok cheese yang ada di sini. Rasanya agak unik dan menyelerakan.

Keropok cheese.

Oklah, jika anda ingin mengalami suasana persekitaran yang menghijau sambil menghirup udara yang segar, jomlah ke Taman Botani, Shah Alam. Kalau anda nak berpiknik pun boleh sebab terdapat banyak hentian atau wakaf yang tersedia di situ. 

Mengalami Pengalaman 4 Musim di Negara Jepun di Aeon Mall, Shah Alam.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Baru-baru ini, Ida dan anak-anak berkesempatan ke Seksyen 13, Aeon Mall Shah Alam. Apa yang menariknya di sini, anda dapat mengenali kebudayaan dan suasana 4 musim yang ada di negara Jepun iaitu Haru (Musim Bunga), Natsu (Musim Panas), Fuju (Musim Sejuk) dan Aki (Musim Luruh).

Musim Aki

Pada musim ini, masyarakat Jepun suka melihat bulan dan makan mocha dango yang istimewa. Sangat best melihat daun-daun yang berguguran. Syahdu gitu. Musim ini umpama musim menuai di Malaysia di mana mereka mengharapkan tanaman beras menjadi dan terhasil dengan banyaknya.

Sambil-sambil rileks menikmati suasana Musim Aki, terdengarlah bunyi train. Di sini juga anda boleh naik train sambil menjamu mata melihat deretan kedai-kedai yang ada di sini.

Ok lah, musim kedua yang ada di Jepun ialah Musim Haru. Suasana Musim Haru ni yang Ida rasa paling best. Bila posing di sini terasa berada di dalam satu filem Jepun yang popular satu ketika dahulu iaitu “Winter In My Heart”.

Musim Haru

“Hanami Sakura” bermaksud aktiviti berkelah di bawah pokok sakura bersama keluarga atau rakan-rakan, di mana mereka menjamu selera serta berpesta sambil menikmati keindahan bunga sakura. 

Musim ketiga ialah Musim Fuju. Pada musim ini anda boleh bermain salji tapi of course anda perlu pakaian pakaian sejuk sebab suhu pada ketika ini di Jepun memang amat sejuk.

Musim Fuju

Musim ke- 4 di Jepun ialah Musim Natsu. Santai-santai di area Musim Natsu ni memang best sebab boleh bau masakan yang pelbagai, maklum sajalah dekat dengan food court. 

Musim Natsu

Di ground floor Aeon Mall Shah Alam ketika ini ada permainan yang bagi Ida best lah juga iaitu memanah dan ‘Buzzer Beat”. Apa lagi, kami pun joinlah main sama.

Permainan Memanah
Buzzer Beat

Sebenarnya permainan memanah ni agak senang. Adli yang umur 4 tahun pun boleh try. Cuma nak kena bullseye tu yang agak sukar. Kena banyakkan practise. 

Baru first time memanah. Teruskan lagi usaha anda Adli.

Ok lah, kalau anda juga nak mengalami  suasana 4 musim seperti di negara Jepun bolehlah ke Aeon Mall Shah Alam. Bolehlah meluangkan masa bersama ahli keluarga sempena cuti sekolah ni  sambil bergambar kenang-kenangan di sana.

Surat Perjanjian Penyewaan, langkah pertama menjadi tuan rumah jutawan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Jika pembaca telah mengikuti artikel-artikel saya sebelum ini, pembaca pasti tahu yang saya ada membeli sebuah kondominium untuk tujuan pelaburan. Insya-Allah, kondominium Danau Perintis akan siap pada pertengahan tahun 2019.

Sebelum menyewakan hartanah saya, sudah pasti saya perlu menyediakan satu surat perjanjian penyewaan. Sebenarnya, untuk mengelakkan masalah di kemudian hari, anda perlu menyediakan surat perjanjian yang jelas dan lengkap serta ditandatangani oleh kedua belah pihak. Sebagai contoh, klausa dalam perjanjian ada menyatakan apa sebenarnya yang berlaku jika mereka gagal membayar sewa mengikut masa.

  • Klausa 7.1 – Selepas 7 hari, tuan rumah boleh memasuki premis.
  • Klausa 7.2 – 7 hari kemudian, mereka perlu mengosongkan premis dan membayar baik kepada tuan rumah untuk semua sewa dan kerosakan.
  • Klausa 7.3 – Selepas 21 hari, mereka perlu membayar penalti 2% sebulan, iaitu 24% setahun, selain sewa selama mana mereka berada dalam hartanah tersebut.

Selain itu, surat perjanjian perlulah dibaca bersama-sama bakal penyewa supaya mereka faham apa yang telah dipersetujui. Sebenarnya, pelabur hartanah sering menghadapi keadaan di mana penyewa tidak membayar sewa on time atau pun merosakkan kediaman yang disewanya. Justeru itu lah, ramai yang teragak-agak untuk menyewakan hartanah mereka dan seterusnya menjana pendapatan secara pasif. Di harap dengan adanyan perjanjian sewaan yang lengkap dan jelas dapat mengelakkan masalah di kemudian hari.

Jalan-jalan ke De Pulze, Cyberjaya.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Cuti sekolah baru-baru ini teringin nak buat lasagna. Jenuh mencari ke merata supermarket tapi tak ada pula terjumpa kepingan lasagna ni. So, Ida dan anak-anak cuba survey di De Pulze pula. 

Di Jaya Grocer Cyberjaya memang terkenal dengan sayur-sayuran dan buah-buahan yang segar. Rambang mata pula lihat pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan yang menggoda iman. Kebetulan, ada sale untuk pelbagai jenis item buah dan sayur yang segar, iaitu sebanyak 10%. Tapi, Ida fokus nak beli kepingan lasagna saja. Cari punya cari, lastly jumpa kat bahagian rak makanan spagetti dan sos prego.

Harga instant lasagna RM5.39

Selain instant lasagna, bahan utama lain yang perlu ada ialah cendawan butang. Agak senang je nak cari cendawan butang ni, ada kat bahagian sayur-sayuran.

Ada dua jenis cendawan butang iaitu Tuscan white button dan Generic white button. Ida pilih Generic white button mushroom, agak murah sikit iaitu RM5.20.

Generic White Button

Alang-alang datang ke De Pulze, Ida bawa anak-anak bermain di Molly Fantasy yang terletak  di tingkat atasnya. Seronok anak-anak dapat role-play di dalam kedai dan bangunan mini yang terdapat kat sini.

Kalau masuk ke mini hospital, anak anda boleh try baju yang sedia tersangkut di dalamnya dan bereksperimen menjadi doktor. 

Kalau nak try aktiviti lasak sedikit, bolehlah ke area flatable ballon dan bermain-main dengan bola-bola plastik kecil yang banyak berada di sekitar flatable ballon.

Bagi Ida, rate harga yang dikenakan kat sini agak berbaloi iaitu RM8 seorang  selama 2 jam. 3 orang anak masuk, tetapi yang berumur 4 tahun tak dikenakan apa bayaran. Cuma kalau nak masuk ke sini kenalah pakai stoking. Caj yang dikenakan untuk beli stoking di sini ialah RM3 sepasang. So, kalau nak jimat duit, pakailah siap-siap stoking dari rumah ye.

Di Molly Fantasy De Pulze Cyberjaya juga ada disediakan tempat untuk meraikan birthday party. Kawasannya agak luas dan selesa. Kalau nak menonton rancangan kegemaran sambil meraikan birthday party pun boleh sebab di sini ada ruang khusus untuk menonton televisyen.

Ruang untuk menonton televisyen

Sementara menunggu 2 jam mereka bermain-main di sini, Ida belilah pretzel dan air di Auntie’s Anne.

Pretzel almond dan lemonade.

Pretzel almond ni sedap dimakan panas-panas. Kalau nak manis, boleh dicicah dengan caramel saucenya.

Di ground floornya ketika ini terdapat MPH bookstore sale. Boleh tahan juga diskaun yang ditawarkan.

10% diskaun untuk jenama Leap frog yang terpilih.

Oleh kerana Adli suka bermain dengan mini truk, Ida belikan untuknya mini truck model yang disertakan dengan buku berwarna kat dalamnya.

Truck model with coloring book berharga RM20

Ok lah, kalau anda nak bawa anak-anak main sambil shopping, datanglah ke De Pulze Cyberjaya waktu cuti sekolah ni. Insya-Allah,  anak-anak anda pasti gembira di sana.