75 Juta Kerja Bakal Pupus.

Assalamuàlaikum dan salam sejahtera. Tergamam juga apabila membaca tajuk Harian Metro Ahad lepas; iaitu 75 juta kerja bakal pupus.

Sumber akhbar Harian Metro

Data di atas menunjukkan pekerjaan yang berbentuk digital dan teknologi tinggi akan menjuarai carta peluang pekerjaan akan datang. Manakala pekerjaan berbentuk pengkeranian dan pentadbiran iaitu yang melibatkan pekerjaan rutin bakal pupus.

So, demi survival anak-anak kita, perlu difikirkan kemahiran apa yang perlu diberikan kepada mereka. Oleh kerana majoriti bidang pekerjaan yang wujud melibatkan kemahiran teknologi, maka mereka perlu lah mahir dengan teknologi seperti membangunkan aplikasi, ‘artificial intelligence’ dan seumpama dengannya. Bawalah anak-anak kita ke seminar atau kem yang melibatkan kemahiran ‘artificial intelligence’ ini seperti kem robotik dan sebagainya.

Satu lagi, sekarang ini permintaan kepada juruterbang dron semakin meningkat.

Secara purata ketika ini setiap juruterbang dron menerima bayaran sekitar RM3,000 setiap bulan dan kadar itu dijangka meningkat pada masa akan datang. Jangan tak tahu, kursus juruterbang dron dijangka ditawarkan menerusi Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) seterusnya mengiktiraf peserta sebagai pengendali dron berkelayakan.

Sumber akhbar Metro

So ibu-ibu, kalau ada ada anak-anak kita berminat main dron sebagai hobi, teruskan beri galakan. Mana tahu mereka mampu menjana pendapatan melalui hobi tersebut.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s