Tahun 2020, aku datang… (Insya-Allah)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tinggal 1 bulan saja lagi fajar 2019 akan melabuhkan tirainya. Segala suka duka sepanjang tahun 2019 akan hanya menjadi memori. Tatkala fajar 2020 mula menyinsing, bermulalah sekali lagi perjalanan hidup kita di dunia yang fana ini.

Adakah tahun 2019 , tahun yang membahagiakan anda? Di sini, pakar psikologi Csikszentmihalyi telah menyimpulkan konsep kebahagiaan yang sebenar. Beliau mendefinasikan kebahagiaan sebenar datangnya daripada perkembangan dan kemajuan dalam pemikiran kita. Sebagai contoh, mendapat cahaya mata, mendapat sesuatu yang memberi kesan berpanjangan atau mampu menikmati kehidupan walaupun dibelenggu dengan masalah dan kekangan fizikal.

Selain itu, kebahagiaan juga dapat dicapai dengan menggunakan teknik ‘Flow’. Apa itu teknik ‘Flow’? ‘Flow’ ialah keadaan di mana seseorang itu menjadi begitu khusyuk dan asyik dalam melakukan aktiviti/pekerjaan di mana perkara-perkara lain sudah menjadi tidak begitu penting lagi. Hasil kajian beliau juga mendapati mereka yang lebih gembira antaranya ialah pelombong, artis, pengurus dan pakar bedah. Hampir kesemua mereka mempunyai sifat yang bersungguh-sungguh dalam melakukan tugasan dan sentiasa memikirkan tentang kehidupan mereka.

Di sini, Ida nak highlight apa pula kata Islam berkenaan konsep kebahagiaan dalam bekerja. Rasulullah SAW pernah bersabda, “Sesungguhnya Allah menyukai apabila salah seorang daripada kamu melakukan sesuatu pekerjaan, dia melakukannya dengan itqan (baik, sempurna dan teliti) (Riwayat al-Baihaqi).

Islam telah menggariskan peri-pentingnya melakukan sesuatu pekerjaan dengan bersungguh-sungguh dan konsep ini juga telah disokong oleh pakar psikologi dari Barat tentang teori teknik ‘Flow’ bagi menghasilkan kebahagiaan.

So, apa lagi, jom kita lalui tahun 2020 dengan sifat yang rajin dan itqan dalam melakukan sesuatu pekerjaan. Riki-rikilah apa nak buat pada tahun 2020, dan lakukanlah dengan bersungguh-sungguh. Insya-Allah, niat yan baik akan dipermudahkan olehNya.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s