Virus Wuhan. Wabak Penyakit Koronovirus yang berbahaya. Cara-cara mencegah penyakit ini daripada merebak.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bila dengar perkataan virus, hati mula berdebar. Virus ni tiada ubatnya. Apa yang boleh dilakukan ialah melaksanakan langkah-langkah pencegahan seperti mengamalkan tahap kebersihan yang tinggi seperti kerap mencuci tangan, menjauhkan diri daripada tempat ramai orang yang disyaki mempunyai penyakit itu dan membawa bersama penutup mulut dan hidung. Apa yang merbahaya tentang penyakit koronavirus ialah ianya mudah menjangkiti mereka yang sudah mempunyai penyakit lain.

Apa yang Ida lihat, sesiapa saja yang ada kontak atau bertemu dengan pesakit positif koronavirus akan dikuarantin untuk pemeriksaan selanjutnya. Sebagai contoh, baru-baru ini 7 anak kapal Malindo Air dikuarantin selama 14 hari apabila salah seorang penumpang dalam penerbangan itu disyaki dijangkiti koronavirus baru.

Ok lah, bercakap tentang langkah pencegahan, Ida pun pergilah ke farmasi terdekat untuk beli topeng muka dan hand sanitizer. Fuh, 2 kedai Ida masuk, semuanya stok dah habis. Alhamdulillah, kedai yang ketiga Ida masuk, ada banyak juga mask dan hand sanitizer yang masih tinggal.

Hasil daripada pembacaan, topeng muka yang sesuai ialah Temudung N95 (Respirator N95).

Respirator N95, surgery mask dan hand sanitizer.

Di bawah ini pula, Ida sertakan gambar rajah cara-cara penggunaan hand sanitizer yang betul.

Rupanya, setelah kita bersihkan tangan dengan hand sanitizer, kita perlu bilas tangan dengan air yang bersih pula.

Untuk pengetahuan pembaca, virus wuhan ini berasal dari sebuah pasar di Wuhan, China yang menjual hidupan liar secara haram. Virus Wuhan atau Korona ini merupakan campuran pelbagai virus yang ada pada haiwan. Ianya dalam keadaan tertentu boleh berpindah kepada manusia. Antara daging haiwan yang dijual di pasar Wuhan ialah unggas, babi, kura-kura, koala, anjing, merak, musang bulan, keledai, ular, scorpio dan haiwan eksotik yang lain.

Kura-kura.
Merak

Daging-daging haiwan yang terdapat di pasar Wuhan telah bercampur-gaul di antara satu sama lain dan diletakkan di atas penimbang yang kotor yang masih mempunyai kesan darah haiwan berkenaan. Kontak dengan daging dari berbagai haiwan yang dijual dipasar dinyatakan sebagai kemungkinan penyebab terjadinya infeksi pada manusia.

Di sini Allah SWT telah berfirman dalam Surah Al-Baqarah, Ayat 168, maksudnya “Hai sekalian manusia, makanlah apa yang halal lagi bersih dari apa yang terdapat dibumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu”.

Semoga Malaysia akan terhindar daripada Virus Wuhan ini, dan sama-samalah kita berdoa dan bersolat hajat agar keluarga kita terhindar daripada kemudaratan yang dibawa oleh wabak koronavirus ini, amiin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s