PKP Fasa 3; Akhirnya dapat juga masak Salmon Panggang dengan Sos lemon.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Siapa kt sini suka makan ikan salmon? Ida dan anak-anak pun dah lama tak makan steak salmon. Alhamdulillah, musim PKP ni, dapatlah juga anak-anak Ida merasa masakan air tangan ibunya. Kalau tak, memang makan kt kedai je memanjang. 😅

Ikan salmon ni Ida beli kat Setia City Mall Shah Alam beberapa hari sebelum PKP fasa 1 dilaksanakan. Masa tu, memang dah banyak kedai shoplot yang ditutup dek kerana pandemik Covid-19. Yang buka hanyalah kedai grocery, kedai telekomunikasi, farmasi dan restoren-restoren yang hanya menerima tempahan take-away sahaja.

Suasana dalam Setia City Mall yang lengang.

Ok lah, di sini Ida kongsi resepi Salmon panggang dengan sos lemon yang super simple tapi sedap.

2 keping ikan salmon, 1 labu bawang besar, 100 gm brokoli (direbus), campuran 1 sudu makan serbuk oregano, 1 sudu makan serbuk lada hitam dan 1 sudu makan sos Worcestershire (untuk diperap pada ikan salmon) dan oren sunkist.

Cara-caranya:

  1. Perap ikan salmon dengan bahan campuran sos Worcestershire, serbuk oregano dan serbuk lada hitam.
  2. Then, perahkan oren sunkist pada ikan dan sapu rata.
  3. Bakar ikan salmon dalam kuali non-stck sehingga garing.

4. Angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan.

5. Perahkan oren sunkist dalam kuali non-stick tadi. Masukkan bawang besar dan sedikit serbuk lada hitam. Kacau rata.

6. Tuangkan di atas ikan dan hidangkan dengan brokoli rebus.

Tada, dah jadi salmon panggang bersama sos lemon.

Kalau nak lagi umph, anda boleh goreng jejari kentang untuk dimakan bersama salmon panggang tersebut. Kredit kepada Chef Hanieliza dalam bukunya 1 Hari, 1 Resepi. Selamat mencuba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s