‘Micro-investing’- Alternatif konsep pelaburan buat mereka yang tiada modal besar.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Adakah anda ingin melabur, namun kekurangan modal? Adakah anda risau yang pelaburan dibuat mempunyai risiko yang tinggi?

Melalui platform Raiz, anda boleh melabur walaupun dengan modal yang sedikit. Dan yang paling best, pelaburan tersebut tidak berisiko tinggi, namun memberi pulangan yang agak memberangsangkan.

Di sini, pengguna dapat secara automatik melabur lebihan wang hasil daripada pembelian mereka sehari-hari dalam unit amanah. Yang menariknya, pengguna boleh mengeluarkan duit bila-bila masa sahaja tanpa membuat apa-apa bayaran dan tiada penalti.

Aplikasi platform Raiz yang memasukkan lebihan wang ke dalam akaun pengguna daripada pembelian sehari-hari.

Platform Raiz tidak memerlukan apa-apa deposit untuk membuka akaun, tetapi pengguna perlu meletakkan sekurang-kurangnya RM5.00 untuk memulakan pelaburan dalam portfolio yang dicadangkan.

Platform Raiz hanya mengenakan bayaran bulanan sebanyak RM1.50 untuk akaun yang kurang daripada RM6,000. Bayaran tersebut merangkumi kos pengurusan akaun pelaburan pengguna. Bayaran tersebut akan ditolak daripada kad debit pengguna. Jika terdapat lebih daripada RM6,000, yuran tahunan sebanyak 0.3% akan dikenakan ke atas baki nilai yang ada dalam akaun pelaburan.

Untuk mendapatkan aplikasi yang menyalurkan lebihan wang daripada pembelian sehari-hari, pengguna perlu menghubungkan platform Raiz dengan kad debit mereka. Dari segi keselamatan, pengguna tidak perlu khuatir kerana Raiz merupakan entiti yang dikawal-selia di bawah Suruhanjaya Sekuriti.

Platform Raiz menyasarkan kepada mereka yang mahu belajar bagaimana untuk menyimpan dan melabur. Mereka boleh melakukannya tanpa memberi kesan kepada gaya hidup masing-masing. Setiap kali pengguna membuat pembelian, satu deposit pelaburan baru dibuat.

Sejak April 2019, Raiz Invest mendapat sambutan yang menggalakkan dengan lebih daripada 670,000 pendaftaran; 190,000 merupakan pelanggan bulanan yang aktif dan mempunyai aset sebanyak US$320 juta di bawah pengendaliannya.

Aplikasi mobile Raiz boleh di download melalui App Store dan Google Play. Portfolio yang ada dalam platform Raiz merangkumi beberapa unit saham yang ditawarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad, yang merupakan hak milik sepenuhnya pengurusan syarikat unit amanah Perbadanan Nasional Berhad (PNB). Unit amanah ini melabur dalam stock tempatan dan luar negara, corporate bonds, bon kerajaan, instrumen pasaran duit yang menawarkan kecairan.

Semoga dengan adanya platform Raiz ini, dapat memberi alternatif kepada mereka yang ingin melabur, tetapi mempunyai modal yang terhad.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s