Mengimbau kenangan sejarah kemerdekaan di I-City Central, Shah Alam.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Insya-Allah, dalam masa beberapa hari lagi kita akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-63.

Kemerdekaan yang akan kita sambut kali ini amatlah berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini. Ini kerana, kita akan menyambut kemerdekaan dalam keadaan norma baru demi untuk mengekang penularan Covid-19 di negara kita. Kebetulan pula, tempoh PKP Pemulihan akan berakhir pada 31/08/2020.

Ida harap, 31/08/2020 dapat disambut dengan semangat kemerdekaan yang sebenar-benarnya. Merdeka daripada rasa takut yang tidak berasas, merdeka daripada perasaan tidak percaya akan kemampuan diri dan insya-Allah, merdeka daripada ancaman penyakit Covid-19.

Semasa pergi ke I-City Central baru-baru ini, Ida dan anak-anak sempat mengambil gambar sejarah kenangan kemerdekaan negara kita. Seronok juga dapat megimbau kenangan sejarah Malaysia yang satu ketika dahulu menghiasi landskap negara kita. Di sini Ida post beberapa gambar kenangan sejarah yang begitu sentimental dan menarik.

Basikal dan iklan yang ada pada era 50-an dan 60-an
Beca roda 3
Replika bas sekolah dan peti surat lama.
Kedai teh herba.
Kedai runcit zaman dulu-dulu.
Warung menjual buah-buahan.

Di sini juga dengan pembelian sebanyak RM300 di I-City Central, anda berpeluang untuk main permainan memasukkan gelung dalam kon sebanyak 3 kali percubaan. Setiap kali percubaan, anda akan mendapat 10 gelung. Ingatkan mudah, rupanya susah wei !!. Gelung tu ringan je. So, nak masukkan gelung tu dalam kon bukan merupakan satu kerja yang mudah. Namun, jika anda berjaya mengumpul jumlah mata/markah yang banyak, anda berpeluang untuk menang baucer membeli-belah sebanyak RM3,000.

Memasukkan gelung dalam kon.

Dengan pembelian RM300 dalam satu hari juga, anda akan mendapat goodie bag yang mempunyai notepad limited edition, sticker serta poskad yang berlatar-belakangkan sejarah kemerdekaan.

Semoga Hari Kemerdekaan yang bakal menjelma akan disambut dengan penuh rasa keinsafan dengan memanjatkan rasa syukur kepada Allah SWT di atas nikmat keamanan yang dikurniakanNya kepada rakyat Malaysia.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s