5 cara untuk mendapatkan pendapatan dalam pelaburan hartanah.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bagi anda yang sedang mencari cara-cara untuk menambahkan pendapatan, mungkin pelaburan dalam bidang hartanah dapat merealisasikan impian anda. Begitu juga bagi mereka yang sedang mencari peluang pekerjaan. Pelaburan dalam bidang hartanah menjanjikan suasana pekerjaan yang mencabar dan lumayan. Di sini Ida senaraikan 5 cara mendapatkan pendapatan dalam pelaburan hartanah.

1. Bermula sebagai perunding hartanah.

Dengan menjadi seorang perunding hartanah, anda sebenarnya telah melibatkan diri secara tidak lansung dalam pengurusan dan jual-beli hartanah. Ini akan memberi pendedahan awal kepada anda dari segi bagaimana untuk mendapatkan hartanah, analisa hartanah dan sistem perundangan. Bermula sebagai seorang perunding hartanah adalah merupakan pelaburan pada diri sendiri, rangkaian anda dan juga ilmu pengetahuan bagi menyediakan diri anda dalam karier sebagai seorang pelabur hartanah.

2. Sewaan dalam jangka masa pendek (Short Term Rental).

Anda boleh menggunakan platform seperti Airbnb dan homestay untuk menyewakan hartanah anda atau orang lain. Airbnb yang bertindak sebagai ‘host’ akan menyaring dahulu bakal penyewa. Sebagai tambahan, Airbnb menyediakan jaminan perlindungan terhadap sebarang kerosakan yang timbul daripada sewaan jangka- masa pendek tersebut. Terdapat ramai mereka yg di luar sana mempunyai banyak hartanah, namun tidak mempunyai masa dan kepakaran untuk mendapatkan penyewa dalam jangka-masa pendek (short term rental). Dengan ini, anda boleh menawarkan perkhidmatan tersebut kepada mereka; di samping mendapat peluang untuk menjana pendapatan tambahan.

3. Sewaan dalam jangka-masa panjang.

Terdapat 2 cara untuk mendapatkan duit melalui sewaan dalam jangka-masa panjang :

a. Melalui sewaan.

Selepas ditolak gadaian, yuran penyelenggaraan, kos-kos tambahan yang lain; selebihnya akan menjadi keuntungan anda. Biasanya jumlah keuntungan yang dapat tidaklah begitu banyak. Dalam kebanyakan kes, boleh menjadi negatif. Negatif di sini bermaksud, pendapatan sewaan tidak dapat menampung kos memiliki hartanah tersebut. Walau bagaimanapun, kelemahan kaedah ini dapat di atasi dengan peningkatan nilai hartanah.

b. Melalui kenaikan nilai hartanah.

Dalam jangka-masa panjang, nilai sesuatu hartanah akan mengalami peningkatan. Justeru, anda akan mendapat keuntungan melalui peningkatan nilai hartanah tersebut.

4. House Flipping yang profesional.

Untuk menjadi ‘house flippers’ yang profesional, seseorang itu perlu mempunyai kelajuan dalam ‘flip’ sesuatu rumah. Ramai daripada profesional ‘house flippers’ yang sudah pun mempunyai pembeli sedia ada sebelum mereka membeli rumah yang mereka nak ‘flip’. Ini kerana mereka mempunyai ‘network’ / rangkaian. Mereka mempunyai rangkaian pelabur hartanah yang bagus yang akan membeli jika pelaburan yang ditawarkan adalah menarik. Untuk menjadi ‘flipper’ yang profesional juga, seseorang itu perlu mempastikan yang keuntungan dibuat sewaktu membeli hartanah, dan bukan semasa menjualnya. Ini bermakna anda perlu mempunyai kemahiran berunding yang cemerlang untuk menjana keuntungan yang lebih banyak. Terdapat situasi-situasi tertentu yang menjadikan rumah dapat dibeli di bawah nilai pasaran; contohnya mereka yang kehilangan pekerjaan, berlaku penceraian atau pun berhijrah ke luar negara.

5. Melabur dalam REITs (Real Estate Investment Trust).

REIT dicipta apabila sesebuah syarikat menggunakan duit pelabur untuk membeli dan menguruskan hartanah yang menjana pendapatan. REIT membolehkan anda untuk melabur dalam hartanah tanpa perlu memiliki hartanah tersebut. Syarikat-syarikat tersebut memiliki hartanah komersial seperti bangunan pejabat, ‘retail spaces’, apartmen dan hotel. REITs boleh membayar dividen yang tinggi, yang menjadikan ianya adalah pelaburan yang tipikal dalam persaraan. Yang penting, REITs mudah dicairkan (highly liquid) kerana ianya adalah ‘exchange-traded’. Dalam kata lain, anda tidak memerlukan perunding hartanah dan juga penukaran hak-milik bagi membolehkan anda mendapatkan wang daripada pelaburan anda. Pelabur yang tidak memerlukan pendapatan secara tetap boleh secara automatik melaburkan semula duit tersebut bagi meningkatkan pelaburan mereka. Banyak REITs yang mempunyai kepakaran dalam pelaburan korporat seperti bangunan pejabat2 yang besar, pasar raya dan hotel. Ini membolehkan pelabur kecil-kecilan memiliki sebahagian kecil portfolio hartanah yang signifikan.

Walau bagaimana pun, kekurangan pelaburan dalam REITs ialah anda tidak boleh memiliki hartanah tersebut secara fizikal. Anda juga tidak mempunyai pengaruh atau dapat membuat sebarang kata putus bagi pembelian atau pilihan penjualan. Anda hanya mendapat dividen sahaja daripada pelaburan REITs.

Secara kesimpulannya, potensi dalam pelaburan hartanah adalah amat luas. Fikirkan tentang berapa banyak masa yang anda ada; berapa banyak modal yang ingin anda laburkan dan sama ada anda mahu menjadi mereka yang akan berunding tentang isu-isu ‘household’ apabila ianya muncul. Jika anda tidak mempunyai kemahiran DIY, pertimbangkan untuk melabur dalam hartanah melalui REITs. Jika anda tidak lagi mempunyai modal, anda sentiasa boleh mempertimbangkan untuk menjadi perunding hartanah, yang akan memberikan anda pengalaman dalam dunia hartanah.

Apa sahaja yang anda lakukan, pastikan anda mendengar kata hati dan minda anda. Jika kedua-duanya serasi, maka ianya adalah keputusan terbaik buat anda. Selamat Maju Jaya!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s