Kenaikan OPR dan kesannya kepada pengguna di Malaysia. Apakah cara untuk mengatasinya.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Baru-baru ini, Malaysia dikejutkan dengan berita apabila Bank Negara menaikkan kadar OPR dari 1.75% kepada 2.00%. Kenaikan OPR ini akan memberi kesan kepada kuasa beli yang ada pada rakyat Malaysia di mana mereka terpaksa membayar dengan harga yang agak mahal sedikit untuk sesuatu produk/perkhidmatan.

Sebagai contoh, seseorang itu terpaksa membayar pinjaman perumahan yang lebih sedikit berbanding dahulu setelah kenaikan OPR ini. Sebelum ini pun kita ada mendengar kebarangkalian berlaku inflasi; di mana harga barangan akan menjadi bertambah mahal. Sebenarnya, inflasi akan berlaku dalam jangka masa tertentu. Sebagai contoh, ibu-bapa kita dahulu dapat membeli makanan di sekolah dengan hanya berbekalkan duit 5 sen sahaja. Tapi kini, murid-murid di sekolah perlu membawa duit belanja sekurang-kurangnya RM2 untuk membeli di kantin. Mungkin kita akan bertanya kenapa hal ini berlaku. Ini kerana mata wang kertas yang kita ada sekarang hanya mempunyai nilai kerana jaminan sesebuah negara. Jika berlaku ketidakstabilan ekonomi pada sesebuah negara, sudah pasti kita dapat menjangkakan apa yang berlaku pada nilai duit kertas fiat tersebut. Justeru, kita memerlukan aset yang :

a. mempunyai nilai yang tetap pada waktu yang berbahaya tersebut.

b. mudah dibawa

c. mudah dicairkan.

Apakah aset itu? Tak lain tak bukan ianya adalah ’emas’. Jika berlaku keruntuhan kewangan dalam sesebuah negara, aset-aset yang ada dalam sistem kewangan tersebut seperti duit kertas, akaun simpanan, simpanan semasa, saham, unit amanah, insurans dan money markets akan turut runtuh juga. Jadi, kita memerlukan sesuatu aset yang di luar dari sistem kewangan untuk melindungi kita iaitu ’emas’ dan ‘perak’. Emas dan perak juga adalah duit dengan sendirinya. Oleh itu, emas adalah penyimpan nilai yang terbaik dan dapat melindungi kita dari kesan inflasi.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s